Molaei َ, Dadash pour A, Ezatti mehr M R. Definition of Design Criteria of large-Scale Urban Land Uses Approaching User Perception (Case Study: Tabriz University Entrances). Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2022; 3 (3) :37-53
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-61446-fa.html
مولائی اصغر، داداشپور علیرضا، عزتی مهر محمدرضا. شاخصهای طراحی سردر کاربریهای بزرگ مقیاس شهری از منظر ادراک کاربران(مطالعه موردی: سردرهای دانشگاه تبریز). گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1401; 3 (3) :37-53
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-61446-fa.html
1- استادیار گروه شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، molaei.2488@gmail.com
2- دانشجوی کارشناسی شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده: (1686 مشاهده)
بیان مسئله: فضاهای ورودی یکی از مهمترین بخشهای ساختمانها، مجموعه های کاربریهای عمومی و شهرها است که علاوه بر کارکرد تردد، کنترل و نظارت، هویت آن مجموعه را نشان میدهد. در گذشته اغلب شهرها و بناهای عمومی از فضاهای ورودی شامل سردرهای با تشخص و هویت بصری و فرهنگی بر آمده از زمینه بومی بوده اند. در عصر حاضر نیز برخی از مجموعه های عمومی همچون دانشگاهها، دارای سردر طراحی بوده و خیلی از بناها و مجموعه ها نیز بدون سردر یا ورودی فاقد کیفیت هستند. عدم توجه به ضرورت طراحی و احداث سردر ورودی و الزامات کیفی آن در توسعه مجموعه کاربریهای عمومی مسئله این پژوهش است.
هدف: از اینرو مقاله حاضر با هدف تبیین جایگاه سردر ورودی در هویت بناهای عمومی و باید و نبایدهای طراحی آنها و بررسی معیارهای مربوطه در مطلوبیت سردرهای دانشگاه تبریز است.
روش: این مقاله با روش پژوهش توصیفی و تحلیلی و پیمایش میدانی و با شیوه های مطالعه کتابخانهای و تحلیلهای کمی و کیفی انجام شده است؛ همچنین در مطالعه موردی از روش پیمایش میدانی با توزیع 379 پرسشنامه طیف لیکرت بین متخصصان و دانشجویان و نرمافزارهای تحلیل آماری استفاده شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش بیانگر آن است که سردر ورودی عنصری اصلی و جدایی ناپذیر از بناها بهویژه مجموعه های عمومی است که هر چه مقیاس و عمومی بودن کاربری بزرگتر باشد نیازمند سردری برجسته، درخور و متشخص است. در طراحی سردرها بهتر است از انگاره های زمینه مدار مرتبط با فرهنگ و کارکرد و محیط بومی مربوطه استفاده شود؛ بهطور کلی از نظر خبرگان معیارهای ایمنی و امنیت، هویت بخشی، نشانه و نماد قوی و سهولت دسترسی از ضریب اهمیت بالایی در مطلوبیت سردرها برخوردار بوده که با اعمال آنها در نتایج پرسشنامه های مردم و خبرگان، سردر فناوری و اطلاعات در بالاترین رتبه و سردر اصلی در پایینترین رتبه قرار گرفت که نشانگر برخورداری نسبتاً بالای سردر فناوری از معیارهای طراحی سردر است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
منظر شهری دریافت: 1401/2/21 | پذیرش: 1401/6/30 | انتشار: 1401/7/30