Vahidbafandeh M, Imani Shamloo J. Compilation of Indicators for Redesigning the Facade of Historical Axes from the Perspective of the Occurrence of Meaning and Recreating the Mental Image of Citizens: a Systematic Review. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (1) :1-26
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-65974-fa.html
وحیدبافنده مانا، ایمانی شاملو جواد. تدوین شاخص های بازطراحی جداره محورهای تاریخی از منظر رخداد معنا و بازآفرینی تصویر ذهنی شهروندان: مرور سیستماتیک. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (1) :1-26
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-65974-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
2- استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی،دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران. ، j.imani@tabriziau.ac.ir
چکیده: (1455 مشاهده)
بیان مسئله: مطالعه ی جداره محورهای تاریخی موضوع ضروری برای ارزشگذاری و حفظ هویت فرهنگی انسانها در ساختار شهر تلقی میشود و به نوعی میراث ذهنی و معنایی یک جامعه است. در حالی که اکثر مطالعات بر روی کالبد جداره های شهری تمرکز دارد، پژوهشهای محدودی برای تجزیه و تحلیل جداره محورهای تاریخی بر اساس ابعاد ذهنی و معنا انجام گرفته است و ریشه اصلی شکاف تحقیقاتی در این حوزه تلقی میشود.
اهداف: هدف اصلی این پژوهش شناسایی شاخصهای موثر در بازطراحی جداره محورهای تاریخی بر اساس ابعاد کالبدی رخداد معنایی و تصویر ذهنی شهروندان تلقی میشود. همچنین ترکیب کمی-کیفی پژوهشها و مطالعات صورت گرفته در این حوزه در جهت اعتبارسنجی شاخصها از اهداف دیگر پژوهش است.
روش ها: به منظور رسیدن به هدف از روش مرور سیستماتیک بهره گرفته شده است و مقالات علمی-پژوهشی فارسی و انگلیسی جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده است. بررسی تعامل و ارتباط میان پژوهشها انجام شده با استفاده از ابزار مروری دارای جایگاه عمیقی میباشد. جامعه آماری پژوهش در حدود 73 مقاله است که مبتنی برکلیدواژههای (تصویرذهنی، معنا، جداره محورهای تاریخی) میباشد. برخی مقالات در روند غربالگری مبتنی بر چک لیست پریزما از فرآیند پژوهش کنار گذاشته شده است. در نهایت 57 مقاله جامعه آماری نهایی پژوهش را تشکیل داده است. در این راستا از پایگاههای اطلاعاتی فارسی (ایران داک، سیویلیکا، علم نت، مگیران) و در حوزه مقالات انگلیسی زبان از پایگاههای (اسکوپوس، الزویر) و موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر استفاده شده است.
یافته ها: خروجی مطالعات نشان دهنده آن است که پراکندگی جغرافیایی و ویژگی های زمینهای محیط، تاثیر مستقیم بر درک معنای محیطی در جداره های شهری دارد و شاخصها از این موضوع نیز تبعیت میکنند. ساختارهای درونی جامعه، فرهنگ و ابعاد فردی نیز فراوانی بسیاری در ادبیات مروی جهان دارد. همچنین در بعد کمی پژوهش کمبود استفاده از نظریات پایه و ارتباط سازی میان شاخصها از ضعفهای اصلی در پژوهشهای انجام شده تلقی میشود. بر این اساس اجزا و کیفیتهای جداره های شهری و ارتباط میان آنها با نظریات پایه از طریق ابزارهای تحلیلی و ماتریس جمع آوری شده است. شاخصهایی از قبیل حفظ وابستگی های فردی و اجتماعی به محیط، درگیری حواس پنچگانه، وجود حجم بر مبنای شکل حاصل از معنای شکل گرفته از اذهان عمومی مردم، نیز بیشترین فراوانی و تاثیرگذاری را بر روی احیای جداره محورهای تاریخی از منظر ابعاد ذهنی و معنایی دارد.
نتیجه گیری: نتایج بیانگر ارتباط عمیق میان ذهن و ابعاد معنایی در جداره های تاریخی است. محورهای تاریخی به دلیل وجود میراث عمومی و ارزشهای فرهنگی-تاریخی، هویت منحصر به فرد و کاراکترهای مستقل شخصیتی دارند که میتواند ذهن را برای درک معنای ملموس درونی آن تحریک کند و شاخصهای استنباط شده سبب تزریق معنا در بطن جدارههای تاریخی میشود. این شاخص ها میتواند عصبهای ذهنی و شناختی را در جهت ماندگاری تصویر ذهنی تقویت کند.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
منظر شهری دریافت: 1401/9/19 | پذیرش: 1401/10/3 | انتشار: 1402/2/10