Latifi M, Mahdavinejad M. Operational Framework for Integrated Computing to Energy-Form Efficient in Architectural Design; Case Study: Isfahan Houses. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (2) :120-135
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-65572-fa.html
لطیفی محمد، مهدوینژاد محمدجواد. چارچوب عملیاتی برای رایانش یکپارچه در طراحی معماری انرژی- فرم کارا؛ نمونه مطالعاتی: مسکن اصفهان. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (2) :120-135
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-65572-fa.html
1- گروه معماری، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. پژوهشگر فرادکتری گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- استاد گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، mahdavinejad@modares.ac.ir
چکیده: (3752 مشاهده)
اهداف: کارایی را به عنوان یک شاخص فرهنگی میتوان آسایش حاصل از آرایش مناسب اجزاء و نقطه اتصال بین فرم و عملکرد تعریف نمود؛ که نقش مهمی در کیفیتبخشی به فضا دارد. چنین نگرشی به طراحی؛ تلاشی است به منظور دست یافتن به الگویی از معماری ارزشمند پیشین جهت سنجش پایداری و کشف دستور زبان فضا با هدف ماندگاری و اصالتبخشی به طراحی معاصر، تداوم حیات زمینههای ارزشمند شهری و خلق آثاری برای آینده معماری.
روش: پژوهش حاضر نوعی پژوهش اسنادی، مبتنی بر استفاده از دادههای الگوهای باارزش گذشته است که با اتخاذ رهیافت توصیفی- تحلیلی، به تحلیل مفهوم کارایی در ساختار عملکرد و فرم در خانه های بومی قاجار اصفهان میپردازد.
یافتهها: عمده تودهگذاری به ترتیب در جبهههای شمالی (فضاهای عمومی)، غربی (فضاهای خدماتی)، جنوبی (فضاهای خصوصی) و شرقی (فضاهای خدماتی) صورت گرفته است. همچنین دادههای به دست آمده از نرمافزار اکوتکت نشان دهنده آن است که بهترین جهت در شهر اصفهان فاصله بین 5/17 درجه جنوب غربی تا 5/22 درجه جنوب شرقی میباشد. با این وجود فراوانی رون اصفهانی در خانههای بومی قاجار اصفهان بسیار کم و تاکید بر جهتگیری در راستای شمال-جنوب بوده و جنوب شرقی یا جنوب غربی آن چندان مورد توجه نبوده است؛ بلکه موقعیت زمین، نحوه دسترسی به آن و نیز راستای کوچهها نقش تعیین کنندهتری نسبت به پایبندی به راستای رون اصفهان داشته است.
نتیجهگیری: پیکرهبندی فضا، میزان انرژی دریافتی و ارتباط بصری محیطی (دید) از شاخصههای تاثیرگذار بر کارایی میباشد که با نحوه تودهگذاری، روابط فضایی و تناسبات فضایی معنا مییابد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرهنگ و هویت در شهر دریافت: 1401/8/30 | پذیرش: 1401/10/26 | انتشار: 1402/6/10