jalilisadrabad S, Norouzi pour Firooz M. The Universal design of public spaces for disabled people on Enghelab Street (between Ferdowsi Square and Tehran Welfare Organization). Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (2) :91-119
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-65442-fa.html
جلیلی صدرآباد سمانه، نوروزی پور فیروز مهدیه. طراحی همهشمول فضاهای همگانی برای افراد کم توان در خیابان انقلاب اسلامی (حدفاصل میدان فردوسی و سازمان بهزیستی تهران). گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (2) :91-119
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-65442-fa.html
1- استادیار شهرسازی، گروه شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، s_jalili@iust.ac.ir
2- کارشناس ارشد برنامهریزی منطقهای، گروه شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
چکیده: (1729 مشاهده)
اهداف: فضای شهری از اصلیترین مکانها برای تعاملات اجتماعی مردم است که شامل میدانها، خیابانها، دسترسیها و... میباشد. این فضاها نیازمند طراحی همهشمول به معنی استفاده راحت و آسان برای تمامی افراد با هر محدودیت جسمی و حرکتی است. بخش قابلتوجهی از شهروندان را افراد کمتوان تشکیل دادهاند لذا باید توجه ویژهای به برطرف نمودن نیازها و مشکلات آنها در سطح شهر انجام شود. افراد کمتوان شامل شهروندانی با معلولیت حرکتی، ذهنی، حسی و احشای داخلی، زنان باردار، کودکان و سالمندان هستند. در همین راستا هدف این مقاله بررسی و شناخت مشکلات فیزیکی تردد افراد کمتوان در محور مورد مطالعه و ارزیابی آنها برای حضور افراد کمتوان و توانیاب میباشد.
روشها: پس از شناخت وضع موجود بهوسیله مطالعه منابع کتابخانهای و طرحهای فرادست، با انجام برداشت میدانی از محور مطالعاتی به تحلیل آن با روش SWOT و سناریو ویزارد پرداخته شده است. پس از اولویتبندی راهبردهای تدوین شده به طراحی سیاست و راهکارهای اجرایی پرداخته شده است.
یافته ها و نتیجهگیری: یافتههای بهدستآمده از این پژوهش نشان میدهد، از مهمترین مشکلات موجود در محور هدف میتوان به عدم مناسبسازی مبلمان برای استفاده افراد کمتوان توانیاب، عدم کفسازی مناسب، عدم مکانیابی مناسب موزاییکهای مسیریابی نابینایان، عدم مناسبسازی ایستگاههای حملونقل اشاره نمود. همچنین با انجام راهکارهایی مانند مناسبسازی کاربریهای خدماتی، مناسبسازی ایستگاههای حملونقل، کفسازی استاندارد برای انواع گروههای کمتوان، مکانیابی مناسب مبلمان شهری، طراحی مبلمان شهری برای استفاده تمامی شهروندان و ایجاد تابلوهای حسی و صوتی میتوان فضاهای شهری را برای حضور افراد کمتوان و توانیاب آمادهسازی کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کیفیت فضاهای عمومی شهری دریافت: 1401/8/23 | پذیرش: 1401/11/17 | انتشار: 1402/6/10