دوره 1، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lak A, Borzooie P. Developing a Conceptual Model for Planning and Designing of Customs and Marketplace: The Border Areas of Iran. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2020; 1 (1) :1-9
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-34624-fa.html
لک آزاده، برزوعی پریسا. تدوین مدل مفهومی طراحی و برنامه‌ریزی مجموعه گمرک و بازارچه در مناطق مرزی. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1399; 1 (1) :1-9

URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-34624-fa.html


1- گروه طراحی و برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، A_lak@sbu.ac.ir
2- گروه طراحی و برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (5056 مشاهده)
اهداف: مناطق مرزی با وجود وسعت فراوان به سبب دوری از مرکز، از محروم‌ترین مناطق ایران به ‌شمار می‌روند و نیازمند توسعه زیربنایی هستند. احداث زیرساخت‌های لازم از جمله گمرک و بازارچه مرزی می‌تواند به توسعه و تامین تسهیلات مطلوب خرید و تفریح در کنار سایر تسهیلات زیربنایی برای ورود و خروج کالا و مسافر منجر شود. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدلی مفهومی برای طراحی مجموعه‌های گمرک و بازارچه مرزی بود.
مشارکت‌کنندگان و روش‌ها: این پژوهش به روش کیفی و در دو گام انجام ‌شد. در گام اول کیفیت‌های ناظر بر طراحی و برنامه‌ریزی بازارچه‌های مرزی از مطالعات کتابخانه‌ای استخراج‌ و سپس با مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با ۱۰ نفر از ذی‌نفعان که به روش گلوله برفی انتخاب شدند، روایی‌سنجی شد. در گام بعد، با اعتبارسنجی اصول به‌دست‌آمده به روش دلفی، با ۱۰ نفر از متخصصین علوم طراحی و برنامه‌ریزی و با استفاده از پرسش‌نامه، مدل نظری تدوین‌ شد.
یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش بیانگر آن است که رویکردهایی همچون گردشگری شهری، پدافند غیرعامل، برندسازی شهری و طراحی و برنامه‌ریزی شهری در توسعه نواحی مرزی موثر هستند.
نتیجه‌گیری: مدل مفهومی متشکل از ابعاد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و کالبدی می‌تواند با تاکید بر اصولی همچون پدافند غیرعامل (ایمنی و امنیت و انعطاف‌پذیری)، دسترسی، تنوع، همه‌شمولی، سرزندگی، زیرساخت‌ها، خوانایی، هویت و معماری بومی، بافت- موزه، پایداری، شخصیت بصری، انسجام و پیوستگی، همسازی با طبیعت و پاکیزگی محیطی در خدمت برنامه‌ریزان و طراحان شهری در توسعه مناطق مرزی قرار گیرد.
متن کامل [PDF 521 kb]   (1840 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کیفیت فضاهای عمومی شهری
دریافت: 1398/4/17 | پذیرش: 1398/7/2 | انتشار: 1398/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.