دوره 3، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 23-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Panahi N, Pourjafar M, Ranjbar E, Soltani َ. Explaining the Concepts and Approaches related to Mobility in Urban Spaces. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2022; 3 (2) :1-23
پناهی نیلوفر، پورجعفر محمدرضا، رنجبر احسان، سلطانی علی. تبیین مفاهیم و رویکردهای مرتبط با جابه‌جایی در فضاهای شهری. گفتمان طراحی شهری

1- گروه شهرسازی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
2- گروه شهرسازی، دانشگاه تربیت مدرس تهران ، pourja_m@modares.ac.ir
3- گروه شهرسازی، دانشگاه شیراز
بیان مسئله: بخشی از مسائل کنونی مرتبط با جابه‌­جایی در فضاهای شهری به نوع تعریف و سنجش مفهوم جابه­‌جایی برمی‌گردد. جابه­‌جایی ظرفیت متمایز متحرک بودن است و برحسب اینکه این ظرفیت با ذهن افراد یا محیط ساخته­شده مرتبط شود؛ به شیوه­های متفاوتی تعریف می­شود.
هدف: هدف از انجام این پژوهش، مرور نظریات مرتبط با جابه‌جایی و درنتیجه ارائه چارچوبی نظری و عملیاتی برای سنجش جابه‌جایی در فضاهای شهری است.
روش: در این راستا به تحلیل محتوی نظریات مرتبط با جابه‌جایی در سه مرحله آماده ­سازی، سازمان­دهی و طبقه­ بندی و خلاصه ­سازی پرداخته شده است.
یافته‌ها: تحلیل محتوی نظریات نشان­ دهنده این است که این نظریات در مجموع به سه دسته نظریات ذهن­گرا، محیط­گرا و تکثرگرا قابل تقسیم هستند؛ نظریات ذهن­گرا بر ماهیت ذهنی جابه‌جایی توجه دارند و جابه‌جایی را تابعی از عادات، نگرش­ها، انگیزه ­ها و هنجارهای افراد می­دانند؛ در مقابل، نظریات محیط­گرا به تأثیر عوامل محیطی نظیر تراکم، اختلاط کاربری و دسترسی بر جابه‌جایی افراد توجه ویژه ­ای دارند. نظریات تکثرگرا نیز تفاوت­های شهروندان را با توجه به ویژگی­های فردی و موقعیتی آنها مدنظر قرار می­دهند و از این‌رو تنوع و تفاوت را در جابه‌جایی مؤثر می­دانند و آن را در ارزیابی و سنجش دخالت می­دهند.
نتیجه­ گیری: بررسی عوامل تأثیرگذار بر جابه­‌جایی نشان­ دهنده این است که جابه­‌جایی مفهومی پیچیده و چند سطحی است که تحت تأثیر عوامل بسیاری قرار دارد؛ بنابراین چنانچه برنامه ­ریزان شهری درصدد بهبود سیستم جابه­‌جایی درون‌شهری باشند، باید به نقش مجموع این عوامل و ارتباطات بین آنها توجه ویژه ­ای داشته باشند.

نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: حرکت و جابه‌جایی در شهر
دریافت: 1401/4/20 | پذیرش: 1401/4/24 | انتشار: 1401/6/10