دوره 4، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 152-136 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseinian H, Soheili J, Alborzi F. Studying Effect of Geometrical Pattern of Naghshe Jahan Square and Surrounded Buildings on Describing Social Groups from Viewpoint of Klaus‌Herdeg. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (2) :136-152
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-67767-fa.html
حسینیان هیراد، سهیلی جمال الدین، البرزی فریبا. بررسی تاثیر الگوی هندسی ساختارشکل میدان نقش‌جهان و بناهای پیرامونی آن در تبیین گره‌های اجتماعی از دیدگاه هردگ. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (2) :136-152

URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-67767-fa.html


1- پژوهشگر دکتری تخصصی، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین.
2- دانشیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین. ، soheili@ir.ac.qiau
3- استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین.
چکیده:   (1528 مشاهده)
بیان مسئله: ساختارشکل واژه‌ای است که چارچوب شکل‌گیری ­اشکال را معنا بخشیده و منجربه درک نوع ترکیب ­اشکال می­گردد، باید توجه ­داشت که این ساختارشکل برمبنای نسبت تداخل در الگوی ­هندسی قابل­ بررسی می­باشد، لذا این الگو می­تواند با تعاملات ­اجتماعی برآمده از لایه ­بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار وارد موازنه ­شود به قسمی که هرچه تعاملات ­اجتماعی منسجم ­تر ظاهر گردد، لایه­ بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار نیز به­ مراتب تطبیق­ پذیرتر بوده که بابهره از ابزار بصری (نقطه تا حجم) برآمده ­از دیدگاه هردگ می تواند به نوع دسته ­بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار و سپس از فصل ­اشتراک آنها به پیوند گره­های ­اجتماعی حاصله منجر گردد.
هدف: گره­های ­اجتماعی می تواند منجر به فصل ­اشتراک الگوی هندسی موجود در مجموعه و لایه ­های شکلی- حرکتی اقشار مرتبط به ­آن شود. به نحوی که اگر این مهم احصا­ نگردد، جانمایی و نقطه­ شروع ساختار شکلی- حرکتی هر کدام از اقشار در هم­ارزی صحیح با ترکیب­ شکل مجموعه قرار نگرفته و این خود منجر به عدم خوانش ­فضایی و ساختارشکنی ­شکلی در مجموعه نقش ­جهان می­شود.
137
روش تحقیق: سعی ­شد با بهره از ماهیت تفسیری- تاریخی جستار و تحلیل روابط­ هندسی تصاویر ترسیمی و به ­واسطه درک الگوی ­آن و بهره ­از استدلال ­قیاسی به روند ساختارشکلی مجموعه نائل آمد و با طرح فرضیه­؛ «محتمل است که جانمایی گره­های ­اجتماعی در مجموعه نقش­ جهان اصفهان می تواند دلیلی­­ بر همسویی الگوی ­هندسی با ساختار شکلی-حرکتی اقشار از منظر شکل­ گرایی چون هردگ باشد».

نتیجه گیری: با این فرض، می­توان بر همنوایی الگوی ­هندسی میدان با ساختار شکلی مجموعه در راستای شناسایی گره­های­ حاصله از هم­ ارزی ساختار حرکتی اقشار در مجموعه نقش­ جهان دست ­یافت. این­ مهم می تواند در جهت توجیه پیشبرد همزمان فرم و عملکرد در نحوه پیکره ­بندی این میدان­ شهری در زمان احداث آن تا به امروز، موثر واقع­ گردد.
متن کامل [PDF 2234 kb]   (1258 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ و هویت در شهر
دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1402/1/5 | انتشار: 1402/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.