Hosseinian H, Soheili J, Alborzi F. Studying Effect of Geometrical Pattern of Naghshe Jahan Square and Surrounded Buildings on Describing Social Groups from Viewpoint of KlausHerdeg. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (2) :136-152
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-67767-fa.html
حسینیان هیراد، سهیلی جمال الدین، البرزی فریبا. بررسی تاثیر الگوی هندسی ساختارشکل میدان نقشجهان و بناهای پیرامونی آن در تبیین گرههای اجتماعی از دیدگاه هردگ. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (2) :136-152
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-67767-fa.html
1- پژوهشگر دکتری تخصصی، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین.
2- دانشیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین. ، soheili@ir.ac.qiau
3- استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسالمی، قزوین.
چکیده: (1158 مشاهده)
بیان مسئله: ساختارشکل واژهای است که چارچوب شکلگیری اشکال را معنا بخشیده و منجربه درک نوع ترکیب اشکال میگردد، باید توجه داشت که این ساختارشکل برمبنای نسبت تداخل در الگوی هندسی قابل بررسی میباشد، لذا این الگو میتواند با تعاملات اجتماعی برآمده از لایه بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار وارد موازنه شود به قسمی که هرچه تعاملات اجتماعی منسجم تر ظاهر گردد، لایه بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار نیز به مراتب تطبیق پذیرتر بوده که بابهره از ابزار بصری (نقطه تا حجم) برآمده از دیدگاه هردگ می تواند به نوع دسته بندی ساختار شکلی- حرکتی اقشار و سپس از فصل اشتراک آنها به پیوند گرههای اجتماعی حاصله منجر گردد.
هدف: گرههای اجتماعی می تواند منجر به فصل اشتراک الگوی هندسی موجود در مجموعه و لایه های شکلی- حرکتی اقشار مرتبط به آن شود. به نحوی که اگر این مهم احصا نگردد، جانمایی و نقطه شروع ساختار شکلی- حرکتی هر کدام از اقشار در همارزی صحیح با ترکیب شکل مجموعه قرار نگرفته و این خود منجر به عدم خوانش فضایی و ساختارشکنی شکلی در مجموعه نقش جهان میشود.
روش تحقیق: سعی شد با بهره از ماهیت تفسیری- تاریخی جستار و تحلیل روابط هندسی تصاویر ترسیمی و به واسطه درک الگوی آن و بهره از استدلال قیاسی به روند ساختارشکلی مجموعه نائل آمد و با طرح فرضیه؛ «محتمل است که جانمایی گرههای اجتماعی در مجموعه نقش جهان اصفهان می تواند دلیلی بر همسویی الگوی هندسی با ساختار شکلی-حرکتی اقشار از منظر شکل گرایی چون هردگ باشد».
نتیجه گیری: با این فرض، میتوان بر همنوایی الگوی هندسی میدان با ساختار شکلی مجموعه در راستای شناسایی گرههای حاصله از هم ارزی ساختار حرکتی اقشار در مجموعه نقش جهان دست یافت. این مهم می تواند در جهت توجیه پیشبرد همزمان فرم و عملکرد در نحوه پیکره بندی این میدان شهری در زمان احداث آن تا به امروز، موثر واقع گردد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرهنگ و هویت در شهر دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1402/1/5 | انتشار: 1402/6/10