Nejad ebrahimi A, ghobadi P. Analysis of Qazvin Urban Space Organization in the Safavid period with the approach of cultural studies. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2022; 3 (2) :115-130
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-62188-fa.html
1- دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، Ahadebrahimi@tabriziau.ac.ir
2- دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده: (1411 مشاهده)
اهداف: هدف این نوشتار، پرداختن به مقوله سازمان فضایی شهر قزوین در دوره صفوی با رویکرد مطالعات فرهنگی است.
روش ها: پژوهش حاضر با رویکرد مطالعات فرهنگی و روش اکتشافی- اسنادی ، با هدف توصیف و تفسیر دادههای تاریخی شهر قزوین در دوره صفوی را مورد تحلیل قرار می دهد. در این راستا، منابع ، اسناد و مدارک تاریخی، جمع آوری و تحلیل شدند. در کنار مطالعات کتابخانهای، بررسیهای میدانی صورت گرفته و نشانهها پیمایش و مطالعه شدند.
یافتهها: نتایج تحلیل ها نشان داد: نظم دهی به شهر، همگنی و ناهمگنی محلات و کاربری فضاهای شهری و مفاهیم مستدل از آنها در تحلیل سازمان فضایی شهر قزوین در دوران پایتختی صفویان مورد استفاده قرار گرفته است و تغییرات ساختاری شهر قزوین در دوره صفویه متناسب با فرهنگ جدید ایجاد شده به هدفی تبدیل میشود که خواستههای بیرونی را نیز پاسخگو باشد و پیوند تنگاتنگی با مجموع چند عامل دارد که از آن میان بعد "فضا" که زیر مجموعه نظم دهی به شهر است نقش پررنگتری ایفا میکند و چون از طریق کالبد و توسط طراحان نمود پیدا میکند ملموستر است و بقیه ابعاد در ارتباط با آن قرار دارند.
نتیجهگیری: بعد "فضا" نشئت گرفته از قدرت حکومتی در آن برهه از زمان در شهر قزوین بوده است و مجموعه شاهی صرفا یک طراحی شهری نبوده بلکه ابزاری برای رسیدن به اهداف سیاسی، اقتصادی و مذهبی محسوب میشده و فرهنگ شهر نیز بر اساس همان ساختار نمود پیدا کرده است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرهنگ و هویت در شهر دریافت: 1401/3/22 | پذیرش: 1401/6/12 | انتشار: 1401/6/10