دوره 3، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 130-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nejad ebrahimi A, ghobadi P. Analysis of Qazvin Urban Space Organization in the Safavid period with the approach of cultural studies. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2022; 3 (2) :115-130
نژادابراهیمی احد، قبادی پریسا. تحلیل سازمان فضایی شهر قزوین در دوره صفوی مبتنی بر رویکرد مطالعات فرهنگی. گفتمان طراحی شهری

1- دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، Ahadebrahimi@tabriziau.ac.ir
2- دانشگاه هنر اسلامی تبریز
اهداف: هدف این نوشتار، پرداختن به مقوله سازمان فضایی شهر قزوین در دوره صفوی با رویکرد مطالعات فرهنگی است.
روش ها: پژوهش حاضر با رویکرد مطالعات فرهنگی و روش اکتشافی- اسنادی ، با هدف توصیف و تفسیر داده­های تاریخی شهر قزوین در دوره صفوی را مورد تحلیل قرار می دهد. در این راستا، منابع ، اسناد و مدارک تاریخی، جمع آوری و تحلیل شدند. در کنار مطالعات کتابخانه­ای، بررسی­های میدانی صورت گرفته و نشانه­ها پیمایش و مطالعه شدند.
یافته‌ها: نتایج تحلیل ها نشان داد: نظم دهی به شهر، همگنی و ناهمگنی محلات و کاربری فضاهای شهری و مفاهیم مستدل از آنها در تحلیل سازمان فضایی شهر قزوین در دوران پایتختی صفویان مورد استفاده قرار گرفته است و تغییرات ساختاری شهر قزوین در دوره صفویه متناسب با فرهنگ جدید ایجاد شده به هدفی تبدیل می‌شود که خواسته‌های بیرونی را نیز پاسخگو باشد و پیوند تنگاتنگی با مجموع چند عامل دارد که از آن میان  بعد "فضا" که زیر مجموعه نظم دهی به شهر است نقش پررنگ­تری ایفا می­کند و چون از طریق کالبد و توسط طراحان نمود پیدا میکند ملموس­تر است و بقیه ابعاد در ارتباط با آن قرار دارند.
نتیجه‌گیری:  بعد "فضا" نشئت گرفته از قدرت حکومتی در آن برهه از زمان در شهر قزوین بوده است و مجموعه شاهی صرفا یک طراحی شهری نبوده بلکه ابزاری برای رسیدن به اهداف سیاسی، اقتصادی و مذهبی محسوب می­شده و فرهنگ شهر نیز بر اساس همان ساختار نمود پیدا کرده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ و هویت در شهر
دریافت: 1401/3/22 | پذیرش: 1401/6/12 | انتشار: 1401/6/10