vahabi Qeshlaqi S, Safavi S A, Lak A, Rashedi V. Built and Social Environment and Mental Health of Older Adults at The Neighborhood Scale, Case Study: Qazvin City. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (3) :103-118
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-69709-fa.html
وهابی قشلاقی سجاد، صفوی سیدعلی، لک آزاده، راشدی وحید. محیط ساختهشده و اجتماعی و سلامت روان سالمندان در مقیاس محله موردپژوهی: شهر قزوین. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (3) :103-118
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-69709-fa.html
1- دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیارگروه هنر و معماری. دانشگاه تربیت مدرس. تهران. ایران ، sasafavi@modares.ac.ir
3- دانشیار طراحی شهری گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی. تهران. ایران
4- استادیار سالمندشناسی. دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران. ایران.
چکیده: (2818 مشاهده)
اهداف: رشد نرخ سالمندی در کشور و افزایش اختلالات مرتبط با سلامت روان از جمله مسائلی است که در دهه اخیر برنامهریزان حوزه سلامت عمومی با آن مواجه شدهاند. پژوهشها نشان میدهد که اختلالات سلامت روان در میان سالمندان قزوینی شیوع داشته و پژوهش جامعی دررابطهبا تأثیر محیط اجتماعی و ساخته شده بر سلامت روان انجام نشده است؛ بنابراین هدف این پژوهش شناسایی ویژگیهای تأثیرگذار محیط کالبدی و اجتماعی محله بر سلامت روان سالمندان (افسردگی، اضطراب و استرس) در شهر قزوین است.
روش: پژوهش حاضر پژوهش کمی - مقطعی است که برای جمعآوری دادههای روانشناختی از ابزارهای متداول سنجش سلامت روان نظیر (HADS) و (PSS) از طریق 361 پرسشنامه و از میان ساکنان محدوده بافت تاریخی شهر قزوین استفاده کرده و برای جمعآوری دادههای محیط کالبدی و اجتماعی محله نیز پرسشنامه کیفیتهای محیطی بهره برده است. تحلیل دادهها نیز با نرمافزار (SPSS-25) و روش رگرسیون سلسلهمراتبی انجامشده است.
یافتهها و نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از تحلیلها، سه دسته، عوامل فردی، مکانی و اجتماعی - فرهنگی بر سلامت روان سالمندان در شهر قزوین اثرگذارند. در میان عوامل فردی مؤلفههایی نظیر سن، جنسیت، وضعیت مالکیت مسکن و وضعیت تأهل بر سلامت روان سالمندان تأثیر دارد. در میان عوامل مکانی مؤلفههای مانند رضایت از مکان، کاربری زمین، کیفیت سکونت، امنیت، پیاده مداری و فضای سبز دارای اهمیت هستند و در بعد اجتماعی - فرهنگی ابعاد فعالیتهای اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر سلامت روان تأثیر گذارند. این مطالعه میتواند در برنامهریزی و طراحی محلات در بافت تاریخی در راستای بهبود سلامت روان کمک کند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شهر و سلامتی دریافت: 1402/3/20 | پذیرش: 1402/4/5 | انتشار: 1402/9/10