Rezaei zunuz S, Nejad ebrahimi A, Gharebaglou M. Physical aspect of response to fear in the historical city of Tabriz, Gajar-era. Urban Design Discourse a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (3) :1-15
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-65739-fa.html
1- گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
2- گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، ahadebrahimi@tabriziau.ac.ir
3- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده: (1038 مشاهده)
بیان مسئله: در برخی دورههای تاریخی در شهرهای ایران نظیر تبریز، ترسهای شهری ناشی از جنگها و ناامنیها وجود داشته است که اهالی شهر با عناصر معماری مثل برج و بارو، احداث خندق و غیره، پاسخ کالبدی به این نوع ترسها میدادهاند. روایتهای شهری در میان عموم علیالخصوص افراد پا به سن گذاشته نشان میدهد، چنین پدیدهای در ذهنیت مردم هم وجود داشته است.
هدف: هدف پژوهش حاضر، شناسایی ترسهای شهری و بررسی وضعیت عناصر معماری شهر تاریخی تبریز میباشد، برای این منظور در این پژوهش، عناصر کالبدی مرتبط با سکونتپذیری در شهر تبریز از جمله:کوچهها، محلات، خانهها و غیره در مواجهه با ترسهای شهری مورد بررسی قرار گرفته است.
روش تحقیق: این پژوهش از نوع تحقیق های نظری- بنیادی میباشد و روش پژوهش توصیفی- تاریخی و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و میدانی، اسنادی و متون تاریخی است. برای نمونه موردی، به دلیل در ابهام بودن ابعاد شهر تبریز در دورههای قبل از قاجار، دوره قاجار انتخاب گشته است. در راستای هدف پژوهش، در ابتدا به مطالعهی مفهوم ترس شهری پرداخته و در ادامه پژوهش نمونهموردی ارزیابی گردیده است.
نتیجه گیری: یافتههای پژوهش نشان میدهد در گذشته، در شهر تبریز با استفاده از عناصر کالبدی مرتبط با سکونتپذیری مثل کوچههای تنگ و باریک گاها سرپوشیده، خانههایی با درب کوتاه، دالانهای ورودی پرپیچ و خم، حیاطهای بیرونی و اندرونی پایینتر از سطح معبر و غیره در سه حوزه قلمرو، نظارت و سیمای محیط پاسخی مناسب به مفهوم ترس شهری میداده اند.
نوع مقاله:
پژوهشی کیفی |
موضوع مقاله:
فرهنگ و هویت در شهر دریافت: 1401/9/9 | پذیرش: 1402/1/20 | انتشار: 1402/9/10