دوره 4، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezaei zunuz S, Nejad ebrahimi A, Gharebaglou M. Physical aspect of response to fear in the historical city of Tabriz, Gajar-era. Urban Design Discourse a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (3) :1-15
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-65739-fa.html
رضائی زنوز شعله، نژادابراهیمی احد، قره بگلو مینو. نمود کالبدی پاسخ به ترس در شهر تاریخی تبریز، دوره قاجار. گفتمان طراحی شهری مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (3) :1-15

URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-65739-fa.html


1- گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
2- گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، ahadebrahimi@tabriziau.ac.ir
3- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده:   (1038 مشاهده)
بیان مسئله: در برخی دوره‌های تاریخی در شهر‌های ایران نظیر تبریز، ترس‌های شهری ناشی از جنگ‌ها و ناامنی‌ها وجود داشته است که اهالی شهر با عناصر معماری مثل برج و بارو، احداث خندق و غیره، پاسخ کالبدی به این نوع ترس‌ها می‌داده‌اند. روایت‌های شهری در میان عموم علی‌الخصوص افراد پا به سن گذاشته نشان می‌دهد، چنین پدیده‌ای در ذهنیت مردم هم وجود داشته است.
هدف: هدف پژوهش حاضر، شناسایی ترس‌های شهری و بررسی وضعیت عناصر معماری شهر تاریخی تبریز می‌باشد، برای این منظور در این پژوهش، عناصر کالبدی مرتبط با سکونت‌پذیری در شهر تبریز از جمله:کوچه‌ها، محلات، خانه‌ها و غیره در مواجهه با ترس‌های شهری مورد بررسی قرار گرفته است.
روش تحقیق: این پژوهش از نوع تحقیق­ های نظری- بنیادی می‌باشد و روش پژوهش توصیفی- تاریخی و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و میدانی، اسنادی و متون تاریخی است. برای نمونه ­موردی، به دلیل در ابهام بودن ابعاد شهر تبریز در دوره‌های قبل از قاجار، دوره قاجار انتخاب گشته است. در راستای هدف پژوهش، در ابتدا به مطالعه‌ی مفهوم ترس شهری پرداخته و در ادامه پژوهش نمونه‌موردی ارزیابی گردیده است.
نتیجه گیری: یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد در گذشته، در شهر تبریز با استفاده از عناصر کالبدی مرتبط با سکونت‌پذیری مثل کوچه‌های تنگ و باریک گاها سرپوشیده، خانه‌هایی با درب کوتاه، دالان‌های ورودی پرپیچ و خم، حیاط‌های بیرونی و اندرونی پایینتر از سطح معبر و غیره در سه حوزه قلمرو، نظارت و سیمای محیط پاسخی مناسب به مفهوم ترس شهری می‌داده ­اند.
متن کامل [PDF 1467 kb]   (609 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: فرهنگ و هویت در شهر
دریافت: 1401/9/9 | پذیرش: 1402/1/20 | انتشار: 1402/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.