Naseri N, Bemanian M, Ariannia N. Isfahan school’s mosques light hierarchy analysis in relation to city public open spaces. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2021; 2 (4) :79-106
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-61508-fa.html
ناصری نگار، بمانیان محمدرضا، آریننیا نرمین. واکاوی سلسلهمراتب نوری ورودیهای مساجد مکتب اصفهان در ارتباط با فضاهای باز عمومی شهری. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1400; 2 (4) :79-106
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-61508-fa.html
1- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس
2- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس ، bemanian@modares.ac.ir
چکیده: (1660 مشاهده)
اهداف: مساجد از ارکان مهم شهر ایرانی– اسلامی هستند که در ارتباط متقابل با محیط شهری قرار دارند. ورودی اولین فضایی در مساجد است که مخاطب با آن مواجه میشود. باتوجه به مفاهیم معنوی، این فضا در مخاطب آمادگی لازم جهت ورود را از طریق سلسلهمراتب فراهم میکند. سلسلهمراتب نوری از عوامل سلسلهمراتب است که در درک فضا و برانگیختن احساسات بسیار مؤثر است. نور عنصر متافیزیکی است که میتواند احساس فرد را در فضا تغییر دهد؛ بنابراین پژوهش حاضر به تبیین کمّی و مقایسه مؤلفههای روشنایی در فضای ورودی مساجد چهار ایوانی میپردازد.
روشها: در بخش نظری بامطالعه منابع علمی به تبیین متغیرهای تحقیق پرداخته شده است. سپس با شبیهسازی مساجد، شاخصهای روشنایی در ورودی مساجد در افزونه Climate Studio مورد تحلیل قرارگرفته است.
یافتهها: نتایج تحلیل دادههای حاصل از شبیهسازی نشان میدهد که ارتباط ورودی با حیاط داخلی مسجد و فضای شهری، تزئینات سردر، مصالح و بازشو مشبک از عوامل سازنده سلسلهمراتب نوری در فضای ورودی مساجد هستند که نحوهی ارتباط با فضای معماری بیشترین تأثیر را در ورود نور به این فضا دارد.
نتیجهگیری: دو بخش انفصال از فضای شهری و اتصال به فضای حیاط بیشترین میزان شدت روشنایی را دارد و تغییرات شدت روشنایی در طول مسیر با توجه به موقعیت مسجد و ویژگی تطابق چشم انسان است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کیفیت فضاهای عمومی شهری دریافت: 1401/2/24 | پذیرش: 1401/3/1 | انتشار: 1400/1/16