دوره 4، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 131-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

deljou S, Babakhani M. Applying a Structural Equation Model to Evaluate the vitality and Dynamism Enhancement Components in the Post-Industrial Areas . Case Study : Pars Electric Factory in Rasht. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2024; 4 (4) :111-131
دلجو خرطومی سمیه، باباخانی ملیحه. کاربست مدل معادلات ساختاری در تبیین مولفه های ارتقاء سرزندگی و پویایی در عرصه های پساصنعت ؛ نمونه موردی : کارخانه پارس الکتریک شهر رشت. گفتمان طراحی شهری

1- کارشناس ارشد طراحی شهری ، دانشگاه بین المللی امام خمینی ( ره ) ، دانشکده معماری و شهرسازی ، قزوین ، ایران. ، sari.deljou@gmail.com
2- استادیار گروه شهرسازی ، دانشکده معماری و شهرسازی ، دانشگاه بین المللی امام خمینی ( ره ) ، قزوین ، ایران
بیان مساله: با توسعه شهرنشینی و ضرورت توجه به ابعاد زیست محیطی، مناطق صنعتی درون شهری رها و تخریب شدهاند. کارخانه پارس الکتریک شهر رشت ، در طی نزدیک به دو دهه تعطیلی فعالیت به مکانی برای تجمع زباله و معتادان تبدیل شده و مخاطراتی را برای محدوده ایجاد کرده است .
هدف: مقاله بررسی مولفههای سرزندگی جهت احیا عرصه پساصنعت این مجموعه است.
روش:  در تحقیق حاضر با بهره گیری از روش های اسنادی _ کتابخانه ای ، ابزار پرسشنامه و مصاحبه به گرد آوری اطلاعات اقدام شده است . مولفههای سرزندگی مبتنی بر ادبیات نظری استخراج و در قالب پرسشنامه میان 312 نفر به صورت تصادفی توزیع و نتایج حاصل مورد تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در Smart PLS قرار گرفت .
یافته ها : ایمنی و امنیت با ضریب مسیر 878/0 نشان دهنده تاثیر قوی و مستقیم این عامل بر افزایش سرزندگی کارخانه پارس الکتریک رشت است. عوامل حس مکان ، خوانایی ، آسایش اقلیمی ، عدالت اجتماعی و غنای حسی به ترتیب 55 ، 48 ، 44 ، 42 و 36 درصد از تغییرات افزایش پویایی و سرزندگی منظر پساصنعت پارس الکتریک را بیان میکنند.
 نتیجه گیری: تعریف عرصهها، نظارت و کنترل،  نورپردازی مناسب، استقرار فعالیتهای 24 ساعته، ایجاد فضاهای تعاملی از جمله اقدامات پیشنهادی با الویت بالا جهت تقویت دو عامل ایمنی و امنیت و حس مکان در راستای ارتقاء سرزندگی سایت مذکور است.
نوع مقاله: توصیفی و نظرسنجی | موضوع مقاله: منظر شهری
دریافت: 1402/2/10 | پذیرش: 1402/5/8 | انتشار: 1402/12/10