دوره 4، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 29-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahriari S, Shahabian P, lak A. Improving the spatial attachment of urban spaces in Tehran using color palette, a qualitative study. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2024; 4 (4) :14-29
شهریاری شورا، شهابیان پویان، لک آزاده. مطالعه کیفی ارتقای دلبستگی مکانی فضاهای شهری تهران با استفاده از پالت رنگی. گفتمان طراحی شهری

1- گروه شهرسازی،واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه شهرسازی،واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، pshahabian@gmail.com
3- گروه برنامه ریزی و طراحی شهری و منطقه ای، دانشکده معماری و شهرسازی. دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
بیان مساله: عواملی همچون تغییر شکل پیوند عاطفی انسان با فضای شهری، رویدادها و مکان­ها ، منجر به کاهش دلبستگی مکانی و تشدید پیامدهای ناشی از آن در کلانشهر تهران، شده است.
هدف: در پژوهش حاضر تحلیل و شناسایی معیارهای کلیدی اثرگذار بر استفاده از پالت­های رنگی به عنوان عاملی مهم در هویت­بخشی و بهبود دلبستگی مکانی فضاهای شهری در کلانشهر تهران، مدنظر قرار گرفته است.
روش:  در این پژوهش، رویکرد پدیدارشناختی تفسیری(IPA) به عنوان یک رویکرد کیفی، که هدف آن ارائه بررسی های دقیق از تجربه زندگی شخصی از درک رنگی شهر می باشد به کار گرفته شده است و  در نهایت معیارهای کلیدی موثر بر استفاده پالت­های رنگی در دلبستگی مکانی در چارچوب تحلیل لایه ­ای داده ­ها (CLA) ارائه شده است. با توجه به محدودیت نمونه­ های در دسترس از الگوی غیرتصادفی هدفمند برای شناسایی یازده نفر از افراد دارای شرایط جهت شناسایی و تحلیل رویکردها و معیارها استفاده شده است.
یافته ها و نتیجه گیری: یافته ­های پژوهش نشان داد که معیارهای ترجیحات رنگی ، بستر مکانی ، مشارکت شهروندان ، تصویر ذهنی، ادراک رنگ در نظام تصمیم ­سازی و مدیریت شهری از مهمترین معیارهای اثرگذار بر موضوع مورد پژوهش هستند. از نتایج این پژوهش اهمیت استفاده از رنگ در ارتقا دلبستگی، تحت تاثیر بستر محیطی است که می تواند به رعایت اصولی مانند حضور شهروندان در بستر مشارکت بیانجامد. برای بهبود وضعیت دلبستگی مکانی در ارتباط با پالت های رنگی کلانشهر تهران راهبردهای در حوزه های مدیریت و طراحی شهری، مشارکت جویی شهروندان و خلاقیت و نوآوری ارائه شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نظریه های طراحی شهری
دریافت: 1402/2/10 | پذیرش: 1402/5/8 | انتشار: 1402/12/10