دوره 1، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 91-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

hormati L, Nourmohammadi M. Appropriate urban streets to the needs of the disabled community (Case study: Tehran). Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2021; 1 (4) :75-91
حرمتی لیدا، نورمحمدی مهدی. مناسب سازی معابر شهری با نیاز جامعه معلولین ( مطالعه موردی: شهر تهران). گفتمان طراحی شهری

1- ندارم ، lida.hormati@yahoo.com
2- کارمند
معلولان مانند سایر افراد حق دارند که به راحتی در فضاهای شهری  به ویژه معابر و پیاده رو ها تردد کنند و در این رابطه با مشکل و مانعی مواجه نباشند. رعایت نکردن قوانین مناسب­سازی و رفع موانع معماری در سطح شهر مشکلات عدیده­ای برای افراد معلول، جانباز، افراد کم توان، سالمندان و ... ایجادکرده است. هدف  پژوهش حاضر ایجاد معابر شهری منطبق با نیازهای معلولین می­باشد. جامعه آماری پژوهش مسئولین ذیربط در شهرداری و سازمان بهزیستی مناطق 2 و 10 شهر تهران و همچنین معلولین ساکن و در حال تردد  در سطح مناطق مذکور می‌باشد که از روش‌های نمونه‌های در دسترس یا نمونه‌های اتفاقی استفاده شده است برای محاسبه حجم نمونه‌ی معلولین و جانبازان از روش کوکران استفاده شده است. و به طور تصادفی 384 نفر از معلولین و 164 نفر از مسئولین مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده‌های پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده‌ها، با نرم­افزار spss انجام شد. یافته‌های پژوهش نشان داد که در منطقه 2 و 10 تهران مناسب سازی مطابق با استاندارد صورت جزئی صورت گرفته است و در صورت اجرای ضوابط متناسب با نیاز جامعه معلولین تردد سایر افراد جامعه نیز بهبود می یابد. در شرایط کنونی کم بودن سهم جامعه معلول از کل جامعه در سرشماری­ها؛ نبود کفایت منابع مالی شهرداری­ها و نبود درک ضرورت اجرای ضوابط و مقررات متناسب با نیاز جامعه معلولین از سوی مسئولین ذیربط از اهم دلایل عدم انطباق معابر متناسب با نیاز معلولین می­باشد.
نوع مقاله: توصیفی و نظرسنجی | موضوع مقاله: حرکت و جابه‌جایی در شهر
دریافت: 1399/12/3 | پذیرش: 1399/12/23 | انتشار: 1399/12/10