Hosseini Gohari P, Akbari A, Afhami R. Phenomenology of the Production of Urban Spaces Based on the lived Experience of Tehran Citizens in Public Cultural Places. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2023; 4 (2) :27-43
URL:
http://udd.modares.ac.ir/article-40-66235-fa.html
حسینی گوهری پیمان، اکبری علی، افهمی رضا. پدیدارشناسی تولید فضای شهری در تجربه زیسته شهروندان تهران از فضاهای عمومی فرهنگی. گفتمان طراحی شهری
مروری بر ادبیات و نظریه های معاصر. 1402; 4 (2) :27-43
URL: http://udd.modares.ac.ir/article-40-66235-fa.html
1- گروه معماری، واحد بینالملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه معماری، واحد بینالملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران. گروه معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، ali.akbari@iau.ac.ir
3- گروه معماری، واحد بینالملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران. گروه پژوهش و تاریخ هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (1778 مشاهده)
اهداف: در تهران که شهری زاده دوران مدرن و همواره مهاجرپذیر است، برقراری رابطه معنادار میان فضای شهری/کالبدهای معماری با شهروندان، یکی از مهمترین چالشهای طراحی و برنامهریزی بوده است. بافت جمعیتی و کالبدها با سرعت زیاد دچار تحولات چشمگیر میشوند و شهروندان نقاط اتکای کمتری مییابند تا خود و خاطراتشان را با آنها بازیابند.
روشها: پارادایم تحقیق تفسیری و رویکرد تحقیق، کمی است. منطق استدلال مبتنی بر استدلال استنتاجی است. آنالیز دادهها از طریق طرح تحقیق توصیفی-تحلیلی و آزمون میانگین دادهها، تعیین ضریب همبستگی مؤلفهها و نهایتاً تحلیل عاملی اکتشافی انجام شده است.
یافته ها: در بعد کنش فضایی، «فیزیک و ساختار فضا» و «ساختار نشانهها» بیشترین امتیاز را کسب کردهاند. پاسخدهندگان قادر به درک ساختار فضا و رابطه اجزا و فهم زبانی هستند که معانی را منتقل میکند. در بعد بازنمایی فضا، «ایدئولوژی و پیشداشتههای ذهنی» بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. پاسخدهندگان ذهنیتهای خود را در تطبیق با تجربههای جدید در قضاوت ارزشهای کیفی فضا، دخالت دادهاند و نسبتی از آن را انتظار دارند. در بعد فضای بازنمایی، «ادراک اجتماعی» بالاترین میانگین را داشته است و این میرساند که افراد به پاسخگویی فضا به نیازهای روانی آنها از امر اجتماعی و تجربه فضا در کنار سایر شهروندان اهمیت دادهاند.
نتیجهگیری: ابعاد پدیدارشناختی فضا در روند تولید فضای عمومی شهری در قلمروی کاربریهای فرهنگی، به نحوی قابلاحصا و ارزیابی است که در تجربه زیسته افراد از فضا ملموس است. این امر میتواند به طرز معناداری برنامهریزی فضاهای شهری و طراحی کالبدهای معماری را تحت تأثیر قرار دهد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کیفیت فضاهای عمومی شهری دریافت: 1401/9/30 | پذیرش: 1401/11/17 | انتشار: 1402/6/10