دوره 2، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 41-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

MONJEZI N M, ESLAMIMOGHADAM A. Investigation of PMV index in thermal comfort of urban open spaces in summer Case study: River sidewalk near Khorramabad, Lorestan. Urban Design Discourse
a Review of Contemporary Litreatures and Theories 2022; 2 (3) :19-41
منجزی نور محمد، اسلامی مقدم علی. بررسی شاخص PMV در آسایش حرارتی فضاهای باز شهری در فصل تابستان مطالعه موردی: پیاده راه رود کنار خرم‌آباد لرستان. گفتمان طراحی شهری

1- استادیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه جندی شاپور، استان خوزستان، دزفول، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد ،طراحی شهری،معماری و طراحی شهری،دانشگاه صنعتی جندی شاپور ،دزفول،ایران. ، alieslamimoghadaM@YAHOO.COM
بیان مسئله:  امروزه بحث آسایش حرارتی به‌عنوان یکی از عوامل مهم در کیفیت  فضاهای باز شهری در کنار عوامل کالبدی مطرح شده است. اصولاً شهروندان، تمایل به حضور در فضاهایی دارند که در آنجا احساس آسایش حرارتی داشته باشند. به دلیل تأثیر پارامترهای گوناگون در فضاهای باز شهری که بر روی آسایش حرارتی کاربران تأثیرگذارند و کمبود مبانی مدون در این زمینه، خلق چنین فضایی در یک محدوده شهری، با دشواری‌هایی در تشخیص و تأمین نیازهای حرارتی برای طراحان شهر گردیده است
یافته‌ها: مطالعات نشان داد که در فضاهای باز محیط شهری به دلیل تأثیر عوامل مختلف نمی‌توان به شرایط مطلق آسایش حرارتی در تمام طول روز دست‌یافت؛ بلکه انتظار می‌رود شرایط آسایش حرارتی برای ساعات مشخصی فراهم شود. برای بهبود آسایش حرارتی در فضاهای باز شهری عناصری همچون، پوشش گیاهی، آب، جهت‌گیری مناسب،  نوع مصالح، رنگ، نرخ فعالیت و نرخ  پوشش اهمیت می‌یابند. بدیهی است با به‌کارگیری این عوامل و رعایت زمان حضور در فضای باز پیاده‌راه رودکنار، آسایش حرارتی در آن مهیا شود.
روش: پژوهش ازنظر هدف کاربردی- توسعه‌ای است؛ و بر اساس روش تحلیلی است. در این روش  جهت بررسی خرد اقلیم مورد نظر از تکنیک شبیه‌سازی با نرم افزا (Envi met) به‌عنوان یکی از کامل‌ترین نرم‌افزارهای شبیه‌سازی در حوزه خرداقلیم‌های شهری، استفاده شده است و مقادیر شاخص آسایش حرارتیPMV  (پیش‌بینی متوسط آرا) به کمک شبیه‌سازی در نقاط مختلف مسیر پیاده­راه طراحی شده که شرایط و موقعیت­های متفاوتی دارند، محاسبه شده و تغییرات دو عامل دما و تابش و تأثیر آن بر آسایش حرارتی رودکنار خرم‌آباد لرستان در فصل تابستان، مورد بررسی قرار گرفته است.
نتیجه‌گیری: نهایتاً مشخص شد که عواملی نظیر انتخاب جهت مسیر حرکت، ساعت پیاده‌روی، عرض پیاده‌راه، وجود درختان و پوشش گیاهی، سایه و آب، همچنین برخی ویژگی‌های کاربران نظیر نرخ متابولیک و فعالیت، نرخ پوشش در میزان آسایش حرارتی در این فصل از سال تأثیرگذار بوده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کیفیت فضاهای عمومی شهری
دریافت: 1400/10/15 | پذیرش: 1400/11/8 | انتشار: 1400/11/10